Sůl je chemická sloučenina označovaná jako NaCl (chlorid sodný), obsahuje přibližně 40 % sodíku (Na) a 60 % chloridu (Cl).
Sodík může být v malém množství v potravinách obsažen přirozeně, ve větším množství je však do potravin dodáván při zpracování v podobě soli nebo některých přídatných látek.
Na obalech potravin se udává obsah soli, který se vypočítá podle vzorce: sůl = sodík x 2,5.
Nejméně sodíku (resp. soli) obsahuje ovoce, zelenina a nezpracované maso a obiloviny. Více soli obsahují zpracované produkty, během jejichž výroby se do nich přidává nižší či vyšší množství soli a dalších přísad obsahujících sodík. Základní rozdělení potravin dle obsahu sodíku (s přepočtem na obsah soli) najdete v tabulce.
|
obsah sodíku (g/100 g) |
obsah soli |
Příklad potravin |
potraviny s velmi nízkým obsahem sodíku |
méně než 0,04 |
méně než 0,1 |
ovoce, čerstvá zelenina, cukr, některé cukrovinky, některé mléčné výrobky |
potraviny s nízkým obsahem sodíku |
0,04 - 0,12 |
0,1 - 0,3 |
ryby, čerstvé maso, drůbež, mléko a mléčné výrobky (kromě tvrdých a tavených sýrů) |
potraviny s vysokým obsahem sodíku |
0,12 - 0,4 |
0,3 - 1 |
některé druhy chleba a pečiva, nakládaná zelenina |
potraviny s velmi vysokým obsahem sodíku |
více než 0,4 |
více než 1 |
masné výrobky, tvrdé a tavené sýry, sušené polévky, polotovary, zelenina ve slaném nálevu, slané pochutiny (chipsy, solené tyčinky) |
Podrobněji se budeme jednotlivým skupinám potravin a soli v nich obsažené věnovat v průběhu měsíce.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Tabulka je moc pěkná, jsem zvědavá na konkrétní druhy potravin a obsah soli v nich.